Telefoon: 040 2926909

logo diap kl logo diap kl

Wist u dat nierfalen en sterilisatie

WIST U DAT:

Steriliseren van een teefje het risico op melkkliertumoren met 99.5% verlaagt?

Oestrogenen (vrouwelijke hormonen) stimuleren tumorvorming in de melkpakketten. De kans hierop neemt toe naarmate de teef vaker loops is geweest. Het verwijderen van de eierstokken (steriliseren) op jonge leeftijd verlaagt het risico op melkkliertumoren aanzienlijk. Als dit vόόr de eerste loopsheid gebeurt, is de kans op melkkliertumoren ongeveer 0.5 %. Vindt deze plaats voor de tweede loopsheid 8% en na de tweede loopsheid 25%.

Een andere reden om te steriliseren is het voorkomen van een baarmoe-derontsteking. Het baarmoederslijmvlies verandert onder invloed van progesteron (ook een vrouwelijk hormoon) en kan gaan ontsteken. Bij een sterilisatie wordt de hormoonproductie weggenomen, zodat een baarmoederontsteking niet meer kan ontstaan.

WIST U DAT:

1 op de 5 katten boven de 15 jaar aan chronisch nierfalen lijdt?

Chronisch nierfalen wordt vaak gezien bij oudere katten. Als er lichamelijke klachten ontstaan, is er vaak nog maximaal 30% van het nierweefsel functioneel. Toch kun je vroegtijdig controleren of beginnend nierfalen aanwezig is, zodat je met o.a. een nierdieet de snelle achteruitgang kunt tegengaan. Dit onderzoek kan door het meten van het concentrerend vermogen van de nieren en de hoeveelheid eiwit in de urine, en door het meten van de bloeddruk  en de nierfunctie in het bloed.

Daarom bieden wij nu bij de jaarlijkse vaccinatie van katten boven de 10 jaar een seniorcheck tegen sterk gereduceerd tarief aan. Deze controle houdt in een lichamelijk onderzoek, bloed- en urine onderzoek. Bovendien is het bij de eerste seniorcheck mogelijk om gratis de bloeddruk te laten meten.