Telefoon: 040 2926909

logo diap kl logo diap kl

Aangepaste wetgeving sinds 1 april 2013

Chip en chipregistratie voor honden wettelijk verplicht sinds 1 april 2013

Stel: u koopt via marktplaats of via een bekende een puppy. Deze is geboren na 11 februari 2013, maar niet gechipt. Dan bent u vanaf nu officieel strafbaar!

Ook bent u strafbaar, als de hond wel is gechipt, maar u registreert de hond niet tijdig op uw naam. Meer uitleg hierover vindt u hieronder.

Sinds 1 april dit jaar is het verplicht gesteld dat pups en honden uit het buitenland worden gechipt. De overheid heeft bepaald dat na 1 april 2013 pups  op een leeftijd van 7 weken verplicht gechipt moeten zijn. Dit zal dus meestal door de fokker gedaan zijn.

 

Vanaf de leeftijd van 8 weken is het daarnaast verplicht dat de chip ook staat geregistreerd in een daartoe aangewezen databank.  Op dit moment (4-4-2013) zijn de door de overheid aangewezen databanken:

www.petbase.eu

www.petlook.nl

www.backhomeclub.nl

www.hondregistreren.nl

 

Een aantal aandachtspunten op een rij:

  • Vanaf 7 weken leeftijd is het verplicht dat pups zijn gechipt
  • Vanaf 8 weken leeftijd is het verplicht dat ze ook staan geregistreerd
  • Honden die uit het buitenland komen, moeten altijd al gechipt zijn. Nu is ook wettelijk verplicht gesteld dat deze binnen 2 weken na binnenkomst in Nederland geregistreerd worden
  • De houder (niet per se dus de eigenaar) is zelf verantwoordelijk voor het registreren en up-to-date houden van deze gegevens
  • Vooralsnog is onduidelijk hoe de overheid hierop gaat controleren en wat de boetes in zullen houden
  • De dierenarts is geen controleur en hoeft geen melding te maken van ongechipte dieren. Wel is de dierenarts verplicht de houder van het dier te wijzen op de verplichting het dier te chippen en registreren
  • De overheid heeft deze regels ingesteld om 'malafide hondenhandel' aan te pakken
  • Deze gegevens zullen niet worden gebruikt voor gegevens omtrent hondenbelasting

Meer informatie hierover kunt u vinden op www.chipjedier.nl of www.licg.nl. Ook kunt u natuurlijk altijd bij ons terecht met vragen over chippen, registreren of andere vragen over uw huisdier.